måndag 9 mars 2009

Råsmart latmansmat


Det är lätt att hamna i otakt. Dålig planering, dålig buffert i skafferiet och dålig inspiration ger ofta dålig mat. Även för en näringsnörd.
Och vad gör man då?
Kokar pasta. Och kokar pasta. Och kokar ännu mera pasta.
Känner ni igen er?
Idag bröt jag föra veckans dåliga lunchvanor och tog:

Rågbröd
Makrill i tomatsås
Haricot verts från frysen
Lite tomater
Olivolja
Vitvinsvinäger
Sesamfrön

Det tog mindre än fem minuter att anrätta, smakade riktigt gott och gav kroppen bland annat:
Fibrer Brödet, bönorna. Behövs för tarmens hälsa.
Långsamma kolhydrater Rågbrödet och bönorna. Behövs för blodsockret, som hjärnan använder som bränsle.
Omega-3 Fisken. Behövs för hjärnan, hjärtat, kärlen, huden... Motverkar dessutom nedbrytande inflammationsprocesser i kroppen.
D-vitamin Fisken. Behövs bland annat för vårt skelett.
Lykopen Tomatsåsen. Stark antioxidant, som minskar risken för cancer och som dessutom är bra för både hud och kärl. Lykopen finns framför allt i koncentrerad, tillagad tomat.
Omega-9 Olivoljan. Omega-9 är en nyttig, enkelomättad fettsyra som är bra för bland annat vår hjärt- och kärlhälsa.
E-vitamin Olivoljan. E-vitamin är en kraftfull antioxidant som motverkar för tidigt åldrande.
Kalcium Sesamfröna. Kalcium är viktigt för vårt skelett och våra tänder.
Folsyra Bönorna. Uppvärmningen förstör visserligen mycket av folsyran, men ändå... Folsyra är viktigt för att förebygga fosterskador hos gravida.
Kalium Bönorna. Ett mineral som sänker blodtrycket, bland annat.
Och mycket, mycket mer...

Det ni! INGEN kan säga att näringsrik mat är krånglig, tar tid eller kräver en inspirerad kock! Men behöver inte ens ha särskilt välfyllt skafferi!

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar