måndag 16 mars 2009

Fullkornspastahysteri och loppor i köttfärssåsen

Italienarna bakar fullkornspasta för fulla muggar. Till oss svenskar.
Man får föreställa sig att de skakar på huvudet under tiden.
Varifrån detta fullkornsjagande? Är det en ren GI-fråga? Är det så att man tänker att lite bruna skal i pastan förvandlar pastan till rena hälsokosten?
I så fall bör man nog tänka efter lite.
Fullkornspasta är vanlig vetepasta som fått lite skaldelar i sig, det vill säga olösliga fibrer som inte löses upp, utan går rakt igenom tarmen. För den som har en känslig mage kan det göra mer skada än nytta, då dessa fibrer kan irritera tarmslemhinnan.
Så finns ju den relativt nya fiberpastan, som märkligt nog är vit och smakar nästan lika kladdigt och gott som vanlig pasta.
Hurså?
Jo, här har vissa producenter tänkt till lite. Barn kan ju rynka på näsan åt den bruna pastan, så då gör man vit pasta med fiber i istället.
Fusk? Kan det verkligen göra något för magen och blodsockret?
Ja, faktiskt!
Den vita fiberpastan har fått lösliga fiber tillsatta, Zeta gör till exempel en variant med havrefiber i. Dessa fiber har dels en god inverkan på tarmen, då de bildar ett slem som tarmen mår toppen av. Förutom havre har linfrön och psylliumfrön (loppfrön) samma egenskap. Dels drar det ned GI en smula, marginellt dock.
Det bör ju understrykas att även om dessa produkter innehåller ett par procent fiber, så är det rätt sparsamt i sammanhanget.

Om man inte orkar bry sig om vilken typ av vit pasta man köper, utan gärna köper en gammal favorit, finns hopp ändå. Tarmen och blodsockret kan få sitt på enklare vis.
Exempelvis kan man ta en sked linfrön i ett glas vatten precis före maten. Eller också kan man blanda loppfrön i köttfärssåsen.
Det senare låter ju jättekonstigt, men jag har just provat att göra quornfärssås med loppfrön och det gick hur fint som helst!

Så här gjorde vi:

1 påse quornfärs (eller kött om man äter det)
2 burkar korsad tomat
1 stor gul lök, hackad
2 morötter, rivna
2 palsternackor, rivna
1 dl svarta bönor
vitlök, örter, salt, peppar

Fräs och koka enligt beprövad modell. Servera med vanlig vit pasta, strö en matsked loppfrön över varje portion!
Som ni ser finns det fler sätt att öka fiberinnehållet i en köttfärssås!

God spis!

/Ulrika

4 kommentarer:

  1. Men shit alltså! Här har jag trott jag varit duktig o tryckt i ungarna fullkornspasta. Tack för så bra info.
    Tack!!

    SvaraRadera
  2. Ja, alltid lär man sig nya saker!
    Njut av vita pasta en gång emellanåt och dutta på lite loppfrön om du vill göra det nyttigare för mage och blodsocker. Ungarna kommer inte att märka något!
    /Ulrika

    SvaraRadera
  3. Den vita fiberpastan är jätte bra! Tuggmotståndet är bra.
    Bra att jag kan använda min pasta maskin utan att tänka mig för... Smakar loppfrön något?
    /Spara

    SvaraRadera
  4. Nej loppfrön smakar inget. Man sväljer dem hela och i en färssås märker man dem inte. De klassiska är att strö dem på gröt och fil för magen, men man kan göra mer än så!!

    SvaraRadera