söndag 1 februari 2009

Söndagslyx




Egentligen är inte detta någon speciell söndagsföreteelse för oss, men den här frukosten är lika lyxig även om den serveras i stort sett varje dag. Grape är dock en nygammal kärlek som åter har hamnat på menyn här, en rosa variant idag. Efter det lite a-fil (med god bakterier för magen!) och hemgjord granola:

5 dl råggryn
5 dl havregryn
Kanel efter smak och behag
Stänk med en blandning av vatten, olja (kokos för vår del eftersom den är mest värmetålig) och eventuellt lite sötningsmedel (vi tog lite stevia, men björksocker eller honung går också).
Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och krama med händerna så att den klumpar sig lite.
Rosta försiktigt i ugn, 150 grader, 30 minuter. Rör om minst var tionde minut. Den får inte brännas!
Blanda i nötter, frön och torkad frukt som du tycker om när grynen svalnat. Vi tog russin, pumpafrön och linfrön den här gången.
(VA? Ska man inte rosta fröna också? Blir det inte godare då? Jo, kanske, men då förstörs också frönas fina, hälsosamma fleromättade fetter, som snarare blir skadliga än nyttiga eftersom de härsknar i värmen.)
Sist men inte minst vår suveräna smoothie:
5 dl havremjölk
2 bananer
3 dl blåbär
0,5 dl havtorn (inte helt lätt att få tag i, vi plockade egna i somras. Kan givetvis uteslutas.)
2 msk linfrön
2 msk linfröolja
2 msk proteinpulver med vaniljsmak
kardemumma

Mixa. Njut!

/Slösa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar