torsdag 15 januari 2009

Vardagsplanering...



Har funderat lite på hur vi får vårt matkonto på 3000 kronor per månad för fyra personer att gå ihop...
Jag jobbar halvtid, det vill säga lite pengar men massor av tid.
Planering är a och o.
Vi handlar i gång i veckan, ytterligare en fördel med att bo på landet är att det inte finns någonstans att impulshandla. Vi har bra möjligheter att lagra i jordkällare. Fast där står bara några burkar picklad gurka från i sommras...
Oftast handlar jag sent på kvällen, vårt Coop har öppet till 22. Det betyder ingen stress och ingen hungrig mage (oftast i alla fall).
Innan avfärd skriver vi en vecko matsedel. Alla får vara med att bestämma. Maja 3,5 år väljer alltid kycklingbitar från Mc Donald´s (vart hon nu kan fått de dåliga vanorna ifrån) och Selma 2 år väljer pannkakor.
Efter lite pyssel är alla nöjda, kyckling bitar blir till bönbiffar och pannkakor till blinier med bovete.
Tillbehör noteras och planeras.
Till exempel morotssoppa med fetaost och krutonger eller spagetti med aubergine, gröna linser och kapris. Inget får glömmas.
Sen följer vi listan, att ändra dagar är helt ok. Det blir lätt så att man tar det godaste först...
Kvällens middag blir lunchlåda och lunch till dom som är hemma. Det kostar knappt något att öka ett par portioner, och vi behöver nästan aldrig slänga mat. Min farmor skulle vara stolt!
Det låter väl inget speciellt men det funkar för oss.
Vi äter kött ungefär en dag i veckan. Vi gillar kött men vill bara äta högsta kvalité och då kostar det lite mer. Dessutom har vi märkt att vi mår bättre av att mindre kött.
Kött och ägg köper vi i stort sett aldrig i affären, utan direkt från bonden. Närproducerat och för det mesta ekologiskt. Den som aldrig köpt helt djur behöver inte vara rädd för det! Man får allt finstyckat, packat och märkt. Smaken och kvalitén går inte att jämnföra.
Min pappa jagar. Har man varit snäll kan man få en vildsvins kotlett eller en bit älgbiff...

Fler tips och matsedlar kommer...

/Spara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar