lördag 17 januari 2009

Sockerfria tryfflar


Först ska jag be min kära stavmixer om ursäkt, big time. Vi gjorde nämligen godis igår, tryfflar. Och det tyngsta lasset fick stackars gamla stavmixern dra. Den har klarat uppgiften galant tidigare men igår började den ryka. Trodde att vi skulle få skiljas åt, men den återhämtade sig.

Nåvål. Tryfflarna. Om nu någon har trott att vi är några asketiska typer som inte äter sötsaker bara för att vi kallar oss råsmarta och har som ambition att följa våra trevliga budord, så vill jag bara säga: Helt fel. Vi väljer bara något annat än Karamellkungen!

Till exempel egna tryfflar, sockerfria på så vis att de inte innehåller något vanligt socker. Sötman kommer från de dadlar som utgör själva basen.

Igår tog vi:

15 dadlar utan kärna
1-1,5 msk kokosfett (köp i hälsokostaffär)
2 msk ren kakao
Smaksättning:
Mamma gillar torkad mynta (2 msk) eller ingefära (0,5 msk).
Hugo gillar vaniljpulver (0,5 tsk).

Mixa alla ingredienser tills det blir en slät smet. För det krävs egentligen en matberedare, men eftersom vi inte äger någon sådan så sliter vi alltså med stavmixern. Inte att rekommendera. Eftersom den höll på att checka ut för evigt igår, så blev våra tryfflar något... rustika. Hm. Men de smakar gott ändå!

Rulla smeten till små bollar och ställ i kylen.

Ät och njut utan våldsamma blodsockerkurvor!

För övrigt kan jag hälsa att vi ätit morotssoppa med krutonger till lunch idag. Samma resultat här: Soppa till mor och far, krutonger ("BATONGER!") till Hugo. Vi körde varannan-principen: en sked soppa, en krutong osv. Näringsnörden kompletterade också med en bönröra av svarta bönor, vitlök, olja, harissa och koriander.
/Slösa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar