söndag 18 oktober 2009

Vårt dagliga bröd...

...kan snart vara ett minne blott. Livsmedelsverket ser över sina kostråd och ändrar det något tokiga "Ät bröd till varje måltid, gärna fullkorn." till "Välj i första hand fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn."

Vad är det som är så revolutionerande med detta?

Jo, Livsmedelsverket gör äntligen, om än lite diskret, avbön från påståendet att vår hälsa hänger på huruvida vi äter bröd till maten eller ej.

Att bröd är ganska oväsentligt för vår hälsa är redan känt och har fullt vetenskapligt stöd. Det finns inget samband alls mellan brödkonsumtion och god hälsa. Tvärtom.

Livsmedelsverkets envisa klamrande till påståendet att just bröd ska vara den främsta kolhydratskällan är alltså lite obegriplig. ("Exempel på en lagom mängd att äta per dag är 1-2 portioner ris eller pasta, en portion flingor och 6-8 små brödbitar" heter det idag.) 

Kolhydrater kommer i många förpackningar och är lika bra - troligen bättre - om de kommer i former som quinoa, baljväxter, råris, havregryn eller andra, mindre bearbetade former än bröd.

Så hurra för Livsmedelsverket! 

Nu hoppas jag bara att råden kring margarin ("Använd gärna margarin eller flytande olja i matlagningen.") står på tur nästa gång Livsmedelsverket vill göra en insats för folkhälsan.

En kvalificerad gissning är att det snart kommer att heta: 

"Välj fett i så obehandlad form som möjligt, som exempelvis kallpressade vegetabiliska oljor av hög kvalitet, nötter, frön och avokado."

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar