onsdag 7 oktober 2009

Chokladkaka utan choklad?

Haha. Vad är en chokladkaka utan choklad? Möjligen en mjuk pepparkaka, som en god bloggläsare föreslog. Så otacksamt att prova nya recept - och så är de inte kompletta! 
Om någon annan nu har gett sig på att baka den kan som jag utannonserade som Chocholate chai  mudcake för några veckor sedan, så blev ni säkert snopna. Ingen choklad! 
Här kommer receptet igen  med kakao!
Jag har bakat denna ett antal gånger nu och den blir olika varje gång. Godast blev den när jag hade i 1 msk björksocker OCH lät Herman vara med och röra (vilket resulterade i att han hällde ut cirka en tredjedel av smeten och kakan alltså blev lite tunnare, mer som en kladdkaka).
Det blir sällan helt galet med dessa glutenfria recept, så det är bara att testa sig fram. Det år fint att minska lite på kokosfettet och på havremjölken också, om man vill ha en mer kompakt variant. Men allt är ju en smaksak. Själv gillar jag hasselnötter bättre än mandel, bovete bättre än rismjöl i den här varianten.

/Ulrika

Chocolate chai mudcake (nu med kakao!)

2 dl vatten
3 dl dadlar
100 gram kokosolja
1,5 dl mandel eller hasselnötter
2 dl bovetemjöl eller fullkornsrismjöl
2 msk bakpulver
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
3 msk kakao
2 ägg
2 äggvitor
3 dl havremjölk

Koka dadlar och vatten på svag värme, tills det blir en grötaktig massa, ca 15 minuter. Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl och ägg. Kör för fullt och tillsätt havremjölken allt eftersom. Äggvitorna vispar du porösa och vänder ner i smeten. Grädda på 175 grader i ca 50 minuter (jag har varmluftsugn, i vanlig kan det behövas lite mer tid).

Underbar kaka till ett gott, kryddigt örtte! Mums!

2 kommentarer:

  1. Verkar inte som ett dumt recept, får man nog prova. Chokladkaka är alltid göttans.
    Du borde även testa detta recept, Chokladkaka med espressomousse recept

    Fin blogg förresten :)

    SvaraRadera
  2. Chokladkaka utan choklad är nog en kaka gjord på kakao och inte choklad! Ingen säger ju kakaokaka!

    SvaraRadera