torsdag 28 maj 2009

Supermüsli



Jag har tröttnat på att rosta müsli i ugnen. Det är inte så bra heller, för fetterna i nötter och frön härsknar och grynen tappar näring.
Tid tar det också, och passas ska det.

Så nu har jag gjort två stora burkar superdupergod müsli så här enkelt istället:
4 koppar havregryn
1/2 kopp solrosfrön
1/2 kopp pumpafrön
1/2 kopp sesamfrön
1/2 kopp linfrön
1/2 kopp grovhackad mandel
1/2 kopp grovhackade dadlar
1/2 kopp gojibär
1/2 kopp kokosflagor
1/2 kopp russin
4 msk kokosolja
rejält med kanel

Smält kokosoljan. Blanda alla torra ingredienser. Ringla över kokosoljan (som både ger god smak och gör att kanelen fäster på müslin).
Mums mums mums!  
Tycker ungarna också, speciellt lille Herman som med denna debuterade som müslilover!

Lek med receptet! Välj de frön, nötter, frukter, bär du gillar! Nästa gång ska jag till exempel göra en omgång med torkade blåbär, torkade äppelbitar och torkade aprikoser istället för goji, dadlar och russin! 
/Ulrika

2 kommentarer:

  1. Havre är det sädesslag med mest fytinsyra. Som hämmar upptaget av mineraler. För att bli av med fytinsyran måste säden värmebehandlas, och just havre tar tid på sig att låta enzymet fytas bryta ner fytinsyran.

    Alltså är müsli ingen bra idé..
    OM man inte värmebehandlar havregrynen, eller vilket sädesslag man än använder!

    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Fytinsyra, javisst. Alla sädelslag innehåller fytinsyra, som även finns i mineralrika nötter, frön och baljväxter. Jag vet dock inte hur effektivt en halvtimmes rostning i ugn är för att bryta ned fytinsyra i havre. Jag tror att det ska mer till, som lång jäsning vid brödbak eller blötläggning till exempel. Sett över dagen är en kopp müsli till frukost inga problem alls, så till vida man inte lider av mycket allvarliga brister på mineraler som järn, zink och magnesium eller äter en extremt ensidig och näringsfattig kost resten av dagen. (Och gör man det, skiter man nog i lite fytinsyra hit och dit, skulle jag tro...)
    Havre är glutenfritt och bjuder på en massa bra hälsoaspekter; fytokemikalier, antioxidanter, kolesterolkontrollerande, lösliga fibrer som är toppen för tarmar som behöver motion (och det behöver alla tarmar...) Med mera.
    Jag har aldrig hört talas om en enda person med vettig kosthållning som lider av mineralbrist till följd av att de äter orostad, havrebaserad müsli till frukost ett par dagar i veckan.
    Jag anser alltså att müsli baserad på havre är en strålande idé, oavsett om den rostats eller ej, om man som sagt inte lider av extrema mineralbrister. (Då bör man nog konsultera en näringsterapeut för att få en optimal kost.)
    Men visst har du rätt, Blomman. Fytinsyran kommer man inte undan som spannmålsätare. Massor av råvaror innehåller mineraler, vitaminer och andra ämnen som motverkar varandra. Nässlor, till exempel. Jätte rika på järn, men också kalcium. Och kalcium hämmar ju järnupptaget... Men nässlor än ändå bra för den som behöver järn. Hur man än vänder sig har man ändan där bak... =)
    Helheten är alltid viktigast, tycker jag.
    /Ulrika

    SvaraRadera