lördag 9 maj 2009

Fula knölar blir vacker soppa

Jordärskockor är det ni se på bilden. En populär "restaurang rot" som börjar att leta sig tillbaka in i den svenska stugan. Såsom många andra rötter är skockan gammal i gården men utkonkurrerades av moderna frächa grönsaker och mer eller mindre försvann. Jordärtskockan är mycket god och lite nötig i smaken. Används med fördel i soppa, gratäng, puré eller rostas i ugnen.
Den är ganska stark i smaken, har man den i gratäng är det godast att blanda ut den med potatis. Den säljs året om i butik och COOP tar oftast bara in den ekologiska. Mycket bra!
Skrytiga Spara har den i trädgårds landet... Så klart...
Jordärtskoks soppa 2 stora portioner
Alla skockor du se på bilden (ungefär 250g tror jag)
Skalas och kokas mjuka i 4 dl lättsaltat vatten
tillsätt 2dl soya grädde eller vanlig.
Koka upp och mixa slät. Jag gillar tunn soppa. Man kan justera tjockleken genom att späda med vatten eller reda med maizena. Smaka av med med salt och vitpeppar.
Till soppan serverade jag kallrökt lax i strimlor med gräslök ock svartpeppar!
Hur gott och enkelt som helst!/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar