måndag 4 maj 2009

Nässlor med järn!

Nässlor är järnrika, spännande (!) och gratis. Jag premärplockade lite i helgen för att testa andra sätt att äta dem än nässelsoppa.

Järnsmoothie
2 dl äpplejuice
1 kiwi
1-2 dl nässelblad (eller hur mycket man nu orkar plocka...)

Mixa. Drick. Det sticks inte, men om man vill kan man ju förvälla nässlorna försiktigt innan! Kiwin behövs för att kroppen ska kunna ta upp järnet från nässlorna. Man kan givetvis göra samma smoothie med exempelvis havremjölk som bas, men ta då en som INTE är kalciumberikad, eftersom kalcium hämmar järnupptaget!

Järnmacka
1 skiva rågbröd
2 dl nässelblad
olivolja
citron
havssalt

Ta en skiva rågbröd, rosta eventuellt. Förväll nässlorna försiktigt i den vätska de släpper ifrån sig av värmen. Lägg på brödet, toppa med lite olivolja, citron (c-vitamin för järnupptaget!) och några flagor havssalt.

/Ulrika

2 kommentarer:

  1. Tack för recepten, smart sätt att använda nässlan :)

    SvaraRadera
  2. Eller hur! Råsmart, skulle man kunna säga ;-)
    /Ulrika

    SvaraRadera