lördag 22 augusti 2009

Jag, en matproducent (med cashewdille)

Baby Hedda är här. Hon kom i måndags och jag är numera stolt trebarnsmor. Småkockarna här hemma är stolta, de också. Nyfikna, överbeskyddande och lite, lite klåfingriga (framför allt Herman, 1,5).
Och UJ vad imponerade de är över hennes aptit!
"Ska bebisen dricka nu?" frågar treåringen nyfiket och undrar när hon kan börja äta mat som HAN kan ge henne.
Så fort hon knorrar ropar han uppfodrande:
"Mamma, bebisen är hungrig, ge henne MAAAT!"
Även om han redan gått och lagt sig för natten...
Själv låter jag kroppen vila efter en häftig förlossning och gör inte mycket annat än att producerar mat. Det tar på krafterna, jag är hungrig hela tiden och OJ vad man får fylla på med vätska!!
Många smoothies blir det. Och för att göra dem lite fetare och bastantare kör jag hårt med cashewpasta i dem nu. Jättegott och användbart!

Jordgubbs- och cashewsmootie
2 dl jordgubbar
2 dl sojamjölk
2 msk vit cashewpasta (finns i hälsokost)
1 banan
2 msk proteinpulver
2 msk linfröloja

Mix and drink!

Cashewpasta är ohyggligt gott och användbart i allahenda sammanhang. Det går fint att använda överallt du annars använder jordnötssmör, men framför allt är det gott i desserter.

Ikväll ska vi njuta av:

Chokladmousse
1 banan
2 msk vit cashewpasta
1,5 msk kakao

Mixa (jag tog bara stavmixern, enklast så) och häll upp i formar. Ställ i kylen, dekorera med kokos, banan och kanske lite hallon? Skulle tro att det är gott att smaksätta denna mousse med mynta eller kaffe också.

Njut av helgen!

/Ulrika

söndag 28 juni 2009

ÄNTLIGEN!


Nu tar Råsmart semester! Själv ska jag jäsa lite till, för att sedan föda barn i mitten av augusti. Som jag längtar!! Och som sönerna längtar efter den lilla bebisen! 
Jäser gör jag i Bohuslän och vid en liten sjö i Östergötland, där den enda påminnelsen om civilisationen är att man KAN höra några kor från andra sidan sjön. Ibland.

I höst händer det mycket spännande med Råsmart. Helena och jag kommer att hålla kurser i Råsmart matlagning, där vi kombinerar våra kunskaper: Jag föreläser om mat och hälsa och Helena inspirerar alla till nya äventyr i köket. Jag kommer att hålla kurser där man lär sig göra godis och desserter utan mjölk, socker och gluten. Mer information om kurserna kommer efter sommaren!  

Under våren har jag även skrivit ett par spännande artiklar och krönikor för olika tidningar om bland annat mat som gör oss vackra (!) och mat och mental prestation. Jag hojtar när de kommer! 

Hoppas att ni får en riktigt skön sommar med massor av näringsrik mat, vila och eftertanke!

/Ulrika

Sval snabbsoppa

Dagens svalkande och busenkla lunch i värmen:
2 personer

1 broccolihuvud
2-3 tomater
1-2 vitlöksklyftor
2 glas vatten
1 äpple
5 isbitar
1 pressad citron
lite salt och peppar
2 msk olivolja

Skär tomater, äpple och broccoli i bitar, släng allt i en mixer. Kör till soppan är helt slät. NJUT, frisk och fräsch och sval!

onsdag 24 juni 2009

Superströssel

Igår åt ungarna det så det sprutade ur öronen.
Kycklingwok med röd curry och kokosmjölk, broccoli, moror och squash.
Hermans favoritingredienser. He likes spicy!!
Men det var inte det jag hade på hjärtat, egentligen.
Jag ville bara tipsa om vårt superströssel, som jag uppfann till gårdagens middag. 
Jag körde 2 delar cashewnötter och 1 del kokos i mixern tills det blev ett fint mjöl, som vi vräkte på maten i STORA DOSER. Speciellt Hugo, det slutade med att han satt och åt strösslet med sked. "EFTERRÄTT, MAMMA!"
Detta strössel kommer att återkomma. I en kaka av något slag... Ska experimentera och återkomma!

/Ulrika 

onsdag 17 juni 2009

Gazpacho!

Idag har jag ätit årets första gazpacho, ute på Rosendals trädgård! Jag ÄLSKAR gazpacho! Kan äta det morgon, lunch, kväll!
För två år sedan var jag på Mallorca i slutet av maj. Till mitt stora förtret hade de flesta krogar inte börjat servera gazpacho för säsongen ännu. Samtidigt har jag ju stor respekt för att man inte serverar soppan förrän tomaterna är perfekt mogna. 

Själv har jag inget speciellt recept, jag höftar alltid. Jag tycker att den ska vara frisk och syrlig, därför har jag gärna i både citron, vitvinsvinäger och lite äpple.

Basen är:

Tomatjuice
Färska tomater
gurka
grön paprika
citron
olivolja
vitlök
gul lök
äpple
lite chili och salt

Vissa recept tycker att det ska vara vitt bröd i soppan. Den tycker inte jag. Krutonger hoppar jag också över. Däremot toppar jag gärna med lite räkor eller rostade frön.

Jag ska göra min egen, kanske redan ikväll! Perfekt att ha i kylen, den blir bara godare och godare!

/Ulrika

fredag 12 juni 2009

Basgarderob

En bloggläsare skrev att det ju fanns en del inspiration att hämta här för den som önskar sig en lite vettigare matvardag. Men. Vad ska man se till att alltid ha hemma, hur kommer man igång? En annan läsare skrev att hon tyckte att vi skulle börja tjänstgöra som personal shoppers i mataffären. Tja, varför inte, kan man betala för att få hjälp att hitta rätt stil, kan man väl betala för att hitta rätt ingredienser?
Det behöver givetvis inte ni göra, kära råsmarta bloggläsare. Ni får mitt bud på vad som alltid bör finnas i skåpen hos den som vill slippa panikåtgärder som frysta köttbullar och pasta till middag - alldeles gratis! 
Samtidigt ska givetvis allt som inte är rena råvaror, dvs allt pulverbaserat, halvfabrikat, margarin, konstiga kex, billiga matoljor, söta konserver, märkliga korvar, frukostflingor och så vidare: UT! UTUTUT! Hur gränsöverskridande det än känns. Det är inte mat för människor... Förändring kräver handling!

Förslag på inköpslista

Konserver

Makrill

Tonfisk

Krossad tomat

Passerad tomat

Minimajs

Kokosmjölk

Kapris

Oliver

Soltorkad tomat (köp helst i torr form, som du själv lägger i fin olivolja innan du äter, så slipper du dåliga oljor.)


Fett och vinäger

Olivolja, gärna två olika, helst i mörka flaskor

Rapsolja

Kokosfett (från hälsokost, finns både med och utan kokossmak)

Äppelcidervinäger

Vitvinsvinäger

Balsamvinäger

Pumpafröolja

Linfröolja (kallpressad)

 

Nötter och frön

Valnöt

Pecan

Mandel

Cashew

Pinjenötter

Pistagenötter

Solrosfrön

Pumpakärnor

Sesamfrö

Linfrö

 

Mjöl och gryn

Bovetemjöl

Boveteflagor

Quinoa

Havregryn

Bulgur

Hirs

Dinkelmjöl och gryn (om ni tål gluten)

Rågmjöl och gryn (om ni tål gluten)

Osötad müsli

Fullkorspasta (om ni tål vete)

Quinoapasta

Kikärtspasta

 

Baljväxter, torskade eller som konserv

Röda linser (snabbmat)

Svarta linser

Gröna linser

Kikärtor

Kidneybönor

Adzukibönor

Canellonibönor

Stora vita bönor

 

Frysdisken

Broccoli

Haricot verts

Majs

Ärtor

Sockerärtor

Spenat

Jordgubbar

Hallon

Blåbär

Mango

Papaya

Fisk

Quorn

 

Grönsaksdisk

Blomkål

Vitkål

Broccoli

Rödbetor

Morötter

Palsternackor

Selleri

Sötpotatis

…vad ni tycker om…

 

Kryddor

Färska – basilika, koriander, rosmarin, timjan, oregano, mynta, chili, vitlök, citron, lime

Torkade – chili, peppar, havssalt, himalayasalt, curry, kanel, ingefära, kardemumma, vanilj (obs! ej vaniljsocker, köp stång eller rent pulver), fisksås, tamari (soja utan vete).

 

Frukt

Banan

Äpple

Kiwi

Päron

Apelsin

Clementin

Vindruvor

Granatäpple

…vad ni tycker om..

 

Bra att ha

Rökt lax

Osötad äpplemos

Mörk choklad

Osötad, koncentrerad äpplejuice, ekologisk

 

Te och kaffe

Grönt te

Örtte

Rött te

Vitt te

Ekologiskt kaffe

 

Kyldisk

Ägg

Havremjölk

Havregrädde

Rismjölk

Sojamjölk

Sojayoghyrt

Yoghurt med levande bakteriekultur (om ni tål mjölk)

Fil, typ a-fil eller hälsofil (om ni tål mjölk)

Turkisk och grekisk yoghurt (om ni tål mjölk)

Rena fruktjuicer

Ekologiskt smör (om ni tål mjölk)

/Ulrika

Mera kakor

Vi är värsta kakmonstren här hemma, experimenterar med alla möjliga smaker!
Här kommer recept på en morotskaka som gick åt väldigt fort här hemma. Bara nyttigheter, rakt igenom!

Morotskaka med kardemumma

2 dl hasselnötter

1 dl rårismjöl (eller bovetemjöl)

1 tsk bakpulver

3 morötter, finrivna

1 dl äpplejuice, koncentrerad

2 ägg

2 tsk kardemumma

1 tsk kanel

ca 10 valnötskärnor

Kör nötterna i en mixer tills de blir ett fint mjöl. Blanda alla torra ingredienser, rör ner morötter, juice och ägg. Häll i en smord kakform (rapsolja eller kokosolja) och grädda i mitten av ugnen 20 minuter, 200 grader.