fredag 12 juni 2009

Basgarderob

En bloggläsare skrev att det ju fanns en del inspiration att hämta här för den som önskar sig en lite vettigare matvardag. Men. Vad ska man se till att alltid ha hemma, hur kommer man igång? En annan läsare skrev att hon tyckte att vi skulle börja tjänstgöra som personal shoppers i mataffären. Tja, varför inte, kan man betala för att få hjälp att hitta rätt stil, kan man väl betala för att hitta rätt ingredienser?
Det behöver givetvis inte ni göra, kära råsmarta bloggläsare. Ni får mitt bud på vad som alltid bör finnas i skåpen hos den som vill slippa panikåtgärder som frysta köttbullar och pasta till middag - alldeles gratis! 
Samtidigt ska givetvis allt som inte är rena råvaror, dvs allt pulverbaserat, halvfabrikat, margarin, konstiga kex, billiga matoljor, söta konserver, märkliga korvar, frukostflingor och så vidare: UT! UTUTUT! Hur gränsöverskridande det än känns. Det är inte mat för människor... Förändring kräver handling!

Förslag på inköpslista

Konserver

Makrill

Tonfisk

Krossad tomat

Passerad tomat

Minimajs

Kokosmjölk

Kapris

Oliver

Soltorkad tomat (köp helst i torr form, som du själv lägger i fin olivolja innan du äter, så slipper du dåliga oljor.)


Fett och vinäger

Olivolja, gärna två olika, helst i mörka flaskor

Rapsolja

Kokosfett (från hälsokost, finns både med och utan kokossmak)

Äppelcidervinäger

Vitvinsvinäger

Balsamvinäger

Pumpafröolja

Linfröolja (kallpressad)

 

Nötter och frön

Valnöt

Pecan

Mandel

Cashew

Pinjenötter

Pistagenötter

Solrosfrön

Pumpakärnor

Sesamfrö

Linfrö

 

Mjöl och gryn

Bovetemjöl

Boveteflagor

Quinoa

Havregryn

Bulgur

Hirs

Dinkelmjöl och gryn (om ni tål gluten)

Rågmjöl och gryn (om ni tål gluten)

Osötad müsli

Fullkorspasta (om ni tål vete)

Quinoapasta

Kikärtspasta

 

Baljväxter, torskade eller som konserv

Röda linser (snabbmat)

Svarta linser

Gröna linser

Kikärtor

Kidneybönor

Adzukibönor

Canellonibönor

Stora vita bönor

 

Frysdisken

Broccoli

Haricot verts

Majs

Ärtor

Sockerärtor

Spenat

Jordgubbar

Hallon

Blåbär

Mango

Papaya

Fisk

Quorn

 

Grönsaksdisk

Blomkål

Vitkål

Broccoli

Rödbetor

Morötter

Palsternackor

Selleri

Sötpotatis

…vad ni tycker om…

 

Kryddor

Färska – basilika, koriander, rosmarin, timjan, oregano, mynta, chili, vitlök, citron, lime

Torkade – chili, peppar, havssalt, himalayasalt, curry, kanel, ingefära, kardemumma, vanilj (obs! ej vaniljsocker, köp stång eller rent pulver), fisksås, tamari (soja utan vete).

 

Frukt

Banan

Äpple

Kiwi

Päron

Apelsin

Clementin

Vindruvor

Granatäpple

…vad ni tycker om..

 

Bra att ha

Rökt lax

Osötad äpplemos

Mörk choklad

Osötad, koncentrerad äpplejuice, ekologisk

 

Te och kaffe

Grönt te

Örtte

Rött te

Vitt te

Ekologiskt kaffe

 

Kyldisk

Ägg

Havremjölk

Havregrädde

Rismjölk

Sojamjölk

Sojayoghyrt

Yoghurt med levande bakteriekultur (om ni tål mjölk)

Fil, typ a-fil eller hälsofil (om ni tål mjölk)

Turkisk och grekisk yoghurt (om ni tål mjölk)

Rena fruktjuicer

Ekologiskt smör (om ni tål mjölk)

/Ulrika

1 kommentar:

  1. Jättebra tips och inspirerande läsning! Men, du, välling, då? Kan man göra egen? Eller ge barnen nåt bättre istället? Vad tänker du om det?

    SvaraRadera